Discussie

Nu het groepswerkstuk is afgerond, willen wij nog even de punten die goed en slecht gingen bespreken. De taal die we wilden gaan behandelen, hadden we al vrij snel gekozen, namelijk het Yukateeks Maya. Nu was het de taak om informatie te vinden over het Yukateeks Maya en de Maya’s in het algemeen. Over de Maya’s als volk in was het vinden van informatie niet moeilijk. Specifieke informatie over het Yukateeks Maya was echter lastig te vinden. Op sommige punten was het zeer moeilijk om duidelijke en betrouwbare bronnen te vinden. Veel gevonden bronnen spraken elkaar tegen of kwamen van onbetrouwbare sites. We hebben toen voor onszelf bepaald dat, wanneer we geen bruikbare boeken in de Universiteitsbibliotheek konden vinden, we over zouden stappen naar een andere (bedreigde) taal.

Het schrijven van de individuele stukken verliep soepel. Hier en daar had iemand soms een probleem met tegenstrijdige informatie, maar verder is het goed gegaan. Het enige echte probleem was dat we nergens duidelijke informatie konden vinden over het huidige aantal sprekers van het Yukateeks Maya. Op de site Etnologue.com stond informatie over het aantal sprekers in Mexico uit 1990 en het aantal sprekers in Belize uit 2006. Naar aanleiding van deze (verouderde) gegevens hebben we een e-mailtje gestuurd naar het Instituto Nacional de Lenguas Indigenas Mexico. Helaas hebben we hier geen reactie op terug gekregen, waardoor we geen specifieke informatie over het huidige aantal sprekers konden vermelden op de site. Bij een volgend onderzoek moeten we eerder en misschien op verschillende manieren contact opnemen met soortgelijke instellingen om deze informatie wel tot onze beschikking te krijgen.

Ten slotte de planning. Meteen vanaf het begin zijn we begonnen met zoeken van informatie en het schrijven van onze stukken. We hebben ons goed aan de planning gehouden. Natuurlijk was er in de laatste week nog veel te doen, maar daar hadden we rekening mee gehouden. Voor een volgend onderzoek zouden we niet veel veranderen aan de planning.

Terug